POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Vijesti > "Živim život bez nasilja- In memoriam Miroslav Tunjić"

"Živim život bez nasilja- In memoriam Miroslav Tunjić"

"Živim život bez nasilja- In memoriam Miroslav Tunjić"
23. studeni 2018. -

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Tragična smrt Miroslava Tunjića, 17-godišnjaka iz Županje, žrtve nasilja u Gradištu u noći 13./14. studenog 2010. godine, i ove je godine PU vukovarsko-srijemska obilježila programom za mlade posvećenom promicanju kulture nenasilja.

Od smrti Miroslava Tunjića prošlo je osam godina, no, županjski kraj nije zaboravio nasmijanog mladića, zaljubljenika u glazbu, rokera koji je na tamburici osim tradicionalnih folklornih pjesama znao odsvirati i pokoju „žešću stvar“, sanjara koji je imao velike životne planove. Ime Miroslava Tunjića ili Mire, kako su ga od milja zvali prijatelji, ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, umjeravanje prema pozitivnim društvenim odabirima.

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemska danas je organizirala preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva „In memoriam Miroslav Tunjić“- „Živim život bez nasilja“. U Velikoj vijećnici Grada Županje upriličen je prigodni program i uručene nagrade učenicima koji su svojim ponašanjem, likovnim ili literarnim izričajem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti. Upravo je ovo posljednje-prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke i odabire- jasna poruka koju su ovogodišnji „Promotori nenasilja“ poslali svojim vršnjacima i te ponovili slogan „Nije svejedno!“ pod kojim je održan rock koncert u veljači 2012. godine, dan uoči nedočekanog 18.-tog Mirinog rođendana.

Miro je od svega najviše volio glazbu a upravo je glazba bila poveznica programa održanog njemu u spomen u županjskoj gradskoj vijećnici. Učenici glazbenog odjela Osnovne škole Ivana Kozarca u Županji pod vodstvom profesorice Roberte Filipović uveličani su program s dvije točke u kojima su se predstavile Lucija Puškarić i Petra Hladek na klarinetu te Dorian Petričević na braču. Na klavijaturi je sve učenike pratila učiteljica Ana Zlatunić.

Ovogodišnji „Promotori nenasilja“ kojima je uručena prigodna nagrada su:

1.Andrea Dominković, 8. razred, Osnovna škola I.G. Kovačića Štitar

2.Marija Lovrinović, 8. razred, Osnovna škola Mate Lovraka Županja

3. Klara Stjepanović- Obrtničko-industrijska škola Županja, 1. razred-zanimanje ekonomist

4. Brigita Pejić- 8. razred Osnovne škole fra B.T. Leakovića-

5.Ema Juzbašić- 8. razred Osnovne škole Ivana Kozarca Županja

Nagradu za promicanje tolerancije dobila je i Osnovna škola iz Gunje, za promotivni spot maturanata generacije 2016/2017. godine.

Nagrade su uručili sestra Miroslava Tunjića- Andrea Jelović, načelnik Postaje granične policije Antun Bekavac te pročelnik Upravnog odjela za demografiju, šport i mlade Vukovarsko-srijemske županije Kruno Šarić.

Po završetku programa, u Postaji granične policije Županja, policijski službenik Zlatko Grgić, predstavio je „Sobu sjećanja“-svojevrsni muzejski postav u kojem su izloženi stari dijelovi policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata… Posebno mjesto zauzima fotografija na kojoj su portreti poginulih policijskih službenika ove policijske postaje. Policijski službenik Grgić, koji je i autor postava „Sobe sjećanja“ , iznio je kratku povijesnu retrospektivu Policijske postaje Županja,

Program održan u spomen na Miroslava Tunjića završio je-kako drugo nego glazbom. Policijski službenici Zlatko Grgić i Dražen Pešić izveli su pjesmu grupe „Adastra“- „Surovi grade“- svojevsrnu himnu čitave nacionalne preventivne kampanje „Živim život bez nasilja“.Vijesti za aktualni mjesec:


13.12.2018.Najava: Stručna tribina "Stop prometnim nesrećama-odgovornost zajednice"
12.12.2018.Objava rješenja o prijamu u radni odnos
10.12.2018.Riješena provala u cvjećarnicu
10.12.2018.Provale 7./8. prosinca
10.12.2018.Prometna nesreća s tri teže ozlijeđene osobe
7.12.2018.Pokušaj razbojništva
7.12.2018.Riješena krađa stabala
6.12.2018.U prometnoj nesreći u Ivankovu teže ozlijeđeno dijete
6.12.2018.Cesta za Lovas: Oštećeni znakovi obavijesti
6.12.2018.Provala u cvjećarnicu
5.12.2018.Provala u kuću
5.12.2018.Krađa akumulatora
5.12.2018.Oštećen osobni automobil
3.12.2018.Požar u stanu i pomoćnoj prostoriji uz kuću


str.: 1 od 1. Ukupno: 14 zapisa.