POLICIJSKA UPRAVA BJELOVARSKO – BILOGORSKA
Vlahe Paljetka 2, 43 000 Bjelovar, tel.: +385 43 270 111
bjelovarsko-bilogorska uprava > Vijesti > U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 27-godišnjica stradavanja ...

U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 27-godišnjica stradavanja hrvatskih redarstvenika i pripadnika odreda narodne zaštite

U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 27-godišnjica stradavanja hrvatskih redarstvenika i pripadnika odreda narodne zaštite
1. rujan 2018. -

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

          Danas, 1. rujna, u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 27-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar. Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu sa bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke i rodbine, njegovih suboraca, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

          Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored obitelji poginulog Tihomira i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo ministra branitelja načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, župan bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, gradonačelnik grada Daruvara Damir Lneniček sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika grada Bjelovara Valna Bastijančić-Erjavec kao i predstavnici lokalne samouprave te mnogi drugi.

          1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

          Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali hrvatski branitelji Eugen Lapčić i Srećko Manđini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja i civila ranjeno.

          Ovom prilikom nazočnima su se obratili evocirajući uspomene na taj najteži dan u obrani Grada Daruvara ratni zapovjednik Nikola Ivkanac  te naglasio da je budućim generacijama potrebno prenositi istinu o svim žrtvama Domovinskog rata kako ovdje tako i svugdje u Hrvatskoj  jer će se tako povijest pisati istinu. Na kraju je istaknuo da je pobjeda u Domovinskom ratu bila samo zahvaljujući ovakvim herojima na koje se danas prisjećamo, a Domovinski rat je u povijesti najsvjetliji temelj Hrvatske države, dok će se budućnost graditi osloncem na mlade generacije koje trebaju znati istinu.      

        Na kraju je u mjesnoj kapelici održana Sveta Misa zadušnica za sve poginule. 


Obitelj poginulog Tihomira
Načelnik PU sa suradnicima u Donjem Daruvaru
Župan BBŽ sa suradnicima predstavnici grada Bjelovara i braniteljskih udruga

Spomen obilježje u Doljanima
Obitelji poginulih
Načelnik PU sa suradnicima u Doljanima


Vijesti za aktualni mjesec:


19.9.2018.U parku ukraden mobitel
19.9.2018.Neovlašteno posjedovanje droge
19.9.2018.45-godišnjak na nogostupu remetio javni red i mir
18.9.2018.Požar na traktoru i gospodarskom objektu
18.9.2018.Sa mjesnog groblja ukraden brončani kip
17.9.2018.PROJEKT EDWARD - Dan bez poginulih u prometu na europskim cestama
17.9.2018.27. obljetnica policijske akcije oslobađanja vojarne "POLOM"
14.9.2018.VRENJE MOŠTA –UPOZORENJE
13.9.2018.Prijevara putem Internet trgovine
13.9.2018.Pijana 65-godišnjakinja remetila javni red i mir
12.9.2018.U Bjelovaru provaljeno u obiteljsku kuću
12.9.2018.Iz dvorišta ukraden skupocjeni bicikl, a iz štaglja traktor
12.9.2018.Na parkiralištu oštećen osobni automobil
11.9.2018.Prometna nesreća u kojoj su ozlijeđeni 26-godišnjak i 4-godišnje dijete
10.9.2018.Iz radnog stroja ukradeno gorivo
10.9.2018.Ukraden mobitel i kukuruzi
10.9.2018.Prekršaji u cestovnom prometu
7.9.2018.Iskoristili bespomoćnost i bolest vlasnika i iz kuće ukrali novac
7.9.2018."Poštujte naše znakove"
5.9.2018.U Bjelovaru provaljeno u obiteljsku kuću


str.: 1 od 2. Ukupno: 28 zapisa.